I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”



Salam Ukhuwwah, salam imtihan.. Ape khabar sahabat2 pengunjung.. Apapun daiemuda ucapkan berbanyak tahniah kpd sahabat-sahabat.. kerana sepanjang daiemuda mengexplore2 blog-blog, daiemuda dapati banyak input berguna yang sahabat-sahabat publishkan..Bagus..Teruskan usaha sahabat-sahabat dalam memberikan perkongsian ilmu yang kalian miliki. Rasulullah s.a.w ada bersabda " Sampaikan dariku walaupun satu ayat"..

Daiemuda merasakan sudah tentu banyak masa yang sahabat2 dah habiskan semata-mata mahu mepublishkan sesuatu artikal.. Cuma pesanan daiemuda, berkarya-berkarya jugak, tapi jangan dilupakan Exam 2,3 hari lagi tu ye.. J Ok, memandangkan banyak nukilan-nukilan sahabat-sahabat ttg kerisauan, stress, demam untuk menghadapi exam, jadi daiemuda rse terpanggil untuk berkongsi dan mencoretkan sedikit perkongsian skill dan pengalaman dengan sahabat-sahabat ttg " HOW 2 GET 4.0?"

Sebenarya, bukan terlalu mudah dan terlalu sukar mahu dapat 4.0 ni.. Daiemuda sering ditanya oleh sahabat-sahabat satu kos, mahupun kos2 yang lain.."macam mana awak boleh dapat 4.0?" "Adakah awak selalu stay up utk studi?" "Awak belajar dari awal semester ke?" "Macamna awak boleh dapat result yg tinggi walaupun sangat2 sibuk?" "Apa amalan awak, sampai awak boleh dapat result yang tinggi mcm tu"

Sahabat-sahabat..persoalan ini seringkali membuatkan daiemuda tersentak..terfikir-fikir dan muhasabah diri. Kenapa aku dapat 4.0..Adakah aku orang selayaknya utk dapat 4.0? Adakah kerana aku seorang yang study hard? Adakah aku seorang yang menghabiskan masaku sepanjang hari semata-mata mengadap buku seperti ulama-ulama dahulu? Apakah ini sebenarnya dugaan dariMu Allah? Adakah aku layak mendapat result setinggi ini dengan ushaku yang sekecil cuma? Adakah…adakah…adakah..

Tetapi, apa yang pasti sahabat-sahabat, daiemuda bukanlah orang yang tergolong dalam kategori student yang study hard mahupun ulat buku, tapi ia tidak lain melainkan rahmat dan kasih sayang Allah…Insya Allah, pada siri-siri akan datang, daiemuda kan sediakan tip2 untuk membantu sahabat-sahabt untuk dapatkan 4.0.. Jumpa lagi. Maassalamah..wassalam


 

Nak Search Ape Ye..

Loading...

My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ





Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan