I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”





Salam apa khabar sahabat-sahabat semua? Bagaimana dengan kesihatan & iman kalian?.. Dah lme rasenya daiemuda tak berpeluang menjengok blog..em, kat Syria ni, tak semua cc boleh buka..klu nak buka pun, kita kena ada software “24proxy.com” yang didownload secara curi-curi.. kalu takde.. maksudnya  apapun, Alhamdulillah dah setengah bulan daiemuda disini.. belajar berdikari dinegara orang, menagih secebis redha Allah..mengutip mutiara-mutiara peninggalan ulama-ulama silam..Semuanya kerana kepentingan agama Allah..

Bak kata pepatah ”Jauh perjalanan, luas pemandngan” Sekadar berkongsi pengalman dengan sahabat2..(kesian ya ntum semua, dah takleh surve internet selalu.. maklumla masing2 dah tak dapat jaring ) 1stnya daiemuda panjatkan kesyukuran yg tak terhingga diatas peluang & ruang yg Allah dah anugerahkan pd daiemuda utk menuntut ilmu dbumi syam yg penuh barakah ini. Rasulullah s.a.w bersabda : “Allahumma barik syamina wafi yamanina”.. Walaupun kerinduan pd family, shbt2, guru2 sentiasa mnyelubungi.. tp,ini adalah tamrin terhadap daiemuda utk cekalkan hati dlm menghadapi mehnah-mehnah mendatang sbg prsdiaan utk brjuang & berbakti dijalan Allah.. kerana ”perjuangan islam takkan mampu dipegang oleh org yg manja!”

Apa yg menariknya dsyria ini ialah krn peluang “menghafaz” al-Quran terbuka luas.. guru-guru sangat ramai & sentiasa akan follow up hafazan student2.. evarage iadah @ hafazan bg 1hari yg dah ditetapkn ialah 10 muka, tapi ia berbeza mengikut guru.. ok, yg menarik jg disini ialah trlalu banyak tempat2 talaqqi dimasjid2.. boleh dikatakan jg Syria ini merupakan antara tmpt terbaik utk belajar bahasa arab memandangkan masyarakat Syria berinteraksi dlm b.arab fushah selain kos pengajian yg sangat murah.. banyak tempat-tempat bersejarah yang daiemuda telah lawati. Mengambil iktibar & istifadah diatas perjuangan2 mujahid silam dlm mempertahankan islam dismping bermuhasabah asbab kejatuhan & kemunduran Islam pd masa lampau.. semua ini merupakan tanda2 kekuasan Allah yg berguna hanya bg orang-orang yg berfikir...

Tidak dinafikan bhw setiap tmpt ada baik & buruknya..begitu jg syam. Racun-racun jahiliah mula mencucuk jiwa-jiwa Islam muda mudi syria. Semakin ramai pemuda bakal tonggak Negara memakai rantai, gelang, pakaian2 ala barat etc..pemudi2 yg tidak bertudung, memakai pakaian yg ketat, nipis etc begitu megah mahu membuktikan mereka “up 2 date” ini membuatkan daiemuda terfikir2.. apa sebenarnya maksud “bumi yg diberkati” Rasa kecewa seandainya mereka merasai mereka terselamat hanya dgn janji ini.. Apa yg menyeksakan daiemuda jg ialah budaya smoking..klu dimalaysia kita hanya melihat lelaki sahaja yg merokok, perempuan mgkn 1% je, tp Syria?..wanita2 galak bersaing merokok dgn lelaki.. Lagi mengaibkan bilamana Ibubpa tanpa segan silu bergilir merokok didepananak-anak ..nauzubillahiminzalik..

Banyak peraturan yg telah dperkenalkan utk menjaga keselamatan pelajar Malaysia disini.. muslimah tak dibenarkan keluar rumah selepas jam 7.30pm sekiranya tiada muslimin yg temankan.. Jadi, saranan daiemuda kpd sahabat2 muslimah yg berminat kesini seelok2nya mestilah dah “berpasangan” krn kerugian2 tidak dpt hadir ke kelas2 talaqqi dgn syeikh2 hebat spt syeikh Wahbah al-Zuhaili, Syeikh Ramadhan al-Buthi, syeikh Bugho etc.. sebab muslimin bukannya sntiasa ada masa utk temankn kita kemana-mana .. apepun, doakan daiemuda dpt menunaikan amanah utk “khatam” al-quran dsini.. Ya Allah, berilah daku kekuatan dan kemulian dgn mengingati Allah sehingga hembusan nafas yg terakhir.. Selamat berjuang sahabat2, jgn lupa sambung MA lps ni.. kpd adik2 UKM, Salam JUANG!!! Bekerjalah dgn Ikhlas kerana Allah semata-mata.. ana rindu kalian semua.. wslm

Nak Search Ape Ye..

Loading...

My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ





Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan