I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”


Salam Ukhuwwah penuh Kerinduah


Apa Khabar sahabat-sahabat semua? Di kesempatan ini, ana mahu Mohon Maaf banyak-banyak diatas semua SALAH dan SILAP, terasa menterasa yang ana dah lakukan sepanjang persahabatan kita. HALAL kan segala taklifan dan amanah yang tak tertunai. Sekiranya masih ada lagi hutang-hutang ana yang masih ana belum langsaikan, sahabat-sahabat boleh emailkan pada ana : elly_khadijah@yahoo.com. Jangan segan ye… Ataupun sahabat-sahabat boleh contact ayah ana : 0199708490.

ALHAMDULILLAH, syukur pada Allah s.w.t diatas anugerah persahabatan yang telah di kurniakan…Pesanan buat sahabat-sahabat, Warga TZM KIZ, teruskan perjuangan kalian. Mudahan-mudahan segala usaha kecil dan pengorbanan kita selama ini dinilai sebagai amalan soleh disisi Allah di akhirat kelak Insya Allah.


Bagi sahabat-sahabat yang masih ada exam yang berbaki, buatlah yang TERBAIK demi nama baik Islam dan penuhi impian mak ayah.. Insya Allah, hari ini last ana berada di UKM.. Esok dan seterusnya, masa dan ruang ana untuk dimanfaatkan sepenuhnya bersama keluarga tercinta.. Mungkin blog ni, ana tak dapat jengok dalam tempoh sebulan ni, memandangkan kesukaran ana untuk ke CC di Syria nanti. Insya Allah, kalau tiada aral melintang, 5 hari lagi ana akan ke Syria. Doakan ana dipermudahkan jalan untuk mencapai segala impian dan cita-cita ana.

Teristimewa buat Alang, Nisa, Nisah, Fizzah, Yuzi, Karmila, Afifah, Huda, ana mohon maaf banyak-banyak ye.. TERIMA KASIH, atas segala-galanya.. Ana sayang kalian..

Khas untuk Pakcik, Teruskan usaha..Bina kekuatan..semuanya bermula dari dirimu..Teruskan bermujahadah..Berjuang, berjuang dan teruslah berjuang. Manfaatkan segala ruang dan peluang yang ada..Insya Allah, ku YAKIN dan PASTI, kau mampu BANGKIT! suatu hari nanti.

SELAMAT TINGGAL...MAASSALAMAH..WASSALAM


Assalamualaikum sahabatku..

 

ku kira tiada kata yang mampu ku ucapkan ketika detik-detik perpisahan ini semakin hari semakin hampir. kau hadir tika aku kehilangan..kau hadir memberi sinar baru kehidupan ku......kau hadir tika aku hampir jatuh lantaran hiba dan sayu ksepian ..kau hadir mnenangkan jiwaku yang resah dan gelisah..

 

bagaimana untukku terima perpisahan ini wlaupun setahun cuma..bagiku cukup menyeksakan tempoh itu...sememangnya diri ini belum bersedia...namun aku harus belajar matang sekarang...walaupun pemergianmu ke bumi syam meninggalkan aku sendirian tanpa teman, aku harus belajar dan pasrah.. ku cuba cari penawar duka ku..

  

sahabat... semakin hari semakin tabah aku bersedia untuk menghadapi perpisahan ini, aku cuba manfaatkan setiap detik bersamamu..kerana kita tidak dapat jangka apa yang bakal berlaku keesokan hari..

 

ku ingin ucapkan terima kasih diatas keikhlasan yang terpancar di wajahmu lantaran melayan karenah ku yang manja..aku tak mampu nak mengungkapkan penderitaan batinku..aku begitu keras hati dan sukar untuk didampingi..hadirnya akak, beriku kenal erti kasih sayang yang selama ini aku tidak mengerti..

 

penderitaan batinku takperlu aku ceritakan lantaran kesan dendamku.. pujukmu membuatkan dendam itu terlerai dengan mudah..pujukmu buatku sedar bahawa semuanya adalah ketentuan yang pasti yang perlu aku redha.. pujuk mu buat aku semakin lembut hati..inilah yang termampu ku kongsikan bersmamu sahabat..

 

Ya Allah, kau tarik nikmat kebahagiaan itu..kau hau hadiahkan insan-insan yang menyayangi ku..daku hiba bila menatap wajah-wajah insan ini.aku terlau bersyukur dengan kehadiran kalian..

 

terima kasih Ya Allah...

 

moga kau tabah berada di bumi syria.. doaku moga kau bahagia..aku akan sentiasa mendoakanmu sahabat.. sayang akak..

 


Dalam kita bermujahadah untuk melaksanakan dakwah,

banyak perkara yang diambil remeh atau terlepas pandang yang

mungkin akan mempengaruhi dakwah gred apa yang akan

kita wariskan kepada generasi seterusnya. Penulis buku Al Awaiq,

Muhammad Ar Rasyid berkata, "Setiap orang akan bertindak dan

memiliki sikap positif sekadar mana dia memahami erti persaudaraan.

Ada yang memiliki ketinggian ukhuwwah dan ada yang

gugur kerana rendahnya erti ukhuwwah dalam dirinya."


 

"Salam Ukhuwwah.. Kenangan bersama kan terus tersemat dihati"


    Adam a.s hidup sendirian dan sebatang kara, tanpa mempunyai seorang kawan pun. Ia berjalan ke kiri dan ke kanan, menghadap ke langit-langit yang tinggi, ke bumi terhampar jauh di seberang, maka tiadalah sesuatu yang dilihatnya dari mahkluk sejenisnya kecuali burung-burung yang berterbangan ke sana ke mari, sambil berkejar-kejaran di angkasa bebas, bernyanyi-nyanyi, bersiul-siul, seolah-olah mempamerkan kemesraan.

    Adam a.s terpikat melihatnya, rindu berkeadaan demikian. Tetapi sungguh malang, siapalah gerangan kawan yang hendak diajak. Ia merasa kesepian, lama sudah. Ia tinggal di syurga bagai orang kebingungan, tiada pasangan yang akan dibujuk bermesra sebagaimana burung-burung yang dilihatnya.

……………………………………………………….

    Apa saja di dalam syurga semuanya nikmat! Tetapi apalah erti segalanya kalau hati selalu gelisah resah di dalam kesepian seorang diri? Itulah satu-satunya kekurangan yang dirasakan Adam a.s di dalam syurga. Ia perlu kepada sesuatu, iaitu kepada kawan sejenis yang akan mendampinginya di dalam kesenangan yang tak terhingga itu.

Kadangkala kalau rindu dendamnya datang, turunlah ia ke bawah pohon-pohon rendang mencari hiburan, mendengarkan burung-burung bernyanyi bersahut-sahutan, tetapi aduh hai kasihan...bukannya hati menjadi tenteram, malah menjadi lebih tertikam. Kalau angin bertiup sepoi-sepoi basah di mana daun-daunan bergerak lemah gemalai dan mendesirkan suara sayup-sayup, maka terkesanlah di hatinya keharuan yang begitu mendalam; dirasakannya sebagai derita batin yang tegak di sebalik nikmat yang dianugerahkan Tuhan kepadanya.

……………………………………………………….

Hawa duduk bersandar pada bantal lembut di atas tempat duduk megah yang bertatahkan emas dan permata-permata bermutu manikam, sambil terpesona memperhatikan kecerahan wajah dari seorang lelaki kacak yang sedang terbaring, tak jauh di depannya.

    Adam terjaga....! Alangkah terkejutnya ia ketika dilihatnya ada makhluk manusia seperti dirinya hanya beberapa langkah di hadapannya. Ia seolah tak percaya pada penglihatannya. Ia masih terbaring mengusap matanya beberapa kali untuk memastikan apa yang sedang dilihatnya.

    Hawa yang diciptakan lengkap dengan perasaan malu, segera memutar badannya, seraya mengirimkan senyum manis bercampur manja, diiringi pandangan melirik dari sudut mata yang memberikan sinar harapan bagi hati yang melihatnya.

………………………………………………………………………

Adam a.s dibisikkan oleh hatinya agar merayu Hawa. Ia berseru: "Aduh, hai si jelita, siapakah gerangan kekasih ini? Dari manakah datangmu, dan untuk siapakah engkau disini?" Suaranya sopan, lembut, dan penuh kasih sayang. "Aku Hawa," sambutnya ramah. "Aku dari Pencipta!" suaranya tertegun seketika.

"Aku....aku....aku, dijadikan untukmu!" tekanan suaranya menyakinkan. Tiada suara yang seindah dan semerdu itu walaupun berbagai suara merdu dan indah terdengar setiap saat di dalam syurga. Tetapi suara Hawa....tidak pernah di dengarnya suara sebegitu indah yang keluar dari bibir mungil si wanita jelita itu. Suaranya membangkit rindu, gerakan tubuhnya menimbulkan semangat. Kata-kata yang paling segar didengar Adam a.s  ialah tatkala Hawa mengucapkan terputus-putus: "Aku....aku....aku, dijadikan untukmu!" Kata-kata itu nikmat, menambah kemesraan Adam kepada Hawa.

…………………………………………………………………….

   Allah SWT.  Yang Maha Pengasih untuk menyempurnakan nikmatnya lahir dan batin kepada kedua hamba-Nya yang saling memerlukan itu, segera memerintahkan gadis-gadis bidadari penghuni syurga untuk menghiasi dan menghibur mempelai perempuan itu serta membawakan kepadanya hantaran-hantaran berupa perhiasan-perhiasan syurga. Sementara itu diperintahkan pula kepada malaikat langit untuk berkumpul bersama-sama di bawah pohon "Syajarah Thuba", menjadi saksi atas pernikahan Adam dan Hawa.


 

Nukilan Khas utk sahabat :

Mudahan-mudahan segala impianmu tercapai

" SEMOGA BERBAHAGIA SAHABAT
May Allah bless you"


 

01.00am

Ghurfatul Mahabbah

My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ

Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan