I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”


 
(Maaradh Zuhur)

“Seandainya syurga berada di atas dunia, syurga itu adalah Damsyik.”
Ibn Jarir, pengembara dari Andalus : kurun ke-12 

Salam kerinduan salam sayang buat semua..rasanya hampir 5 bulan jari jemari saya tidak menari di perut keyboard. Rasa rindu nak mencoret-coret di blog yang agak sepi ni. Seingat saya mac tahun depan baru cukup 1tahun saya registerkan blog ni.. dek kerana kekangan masa, banyak talaqi-talaqi, kelas-kelas dan program-program yang perlu dihadiri.. Jadi ini antara sedikit sebanyak alasan untuk menjawab kata-kata sahabat saya. Katanya blog saya dah cukup bersawang dan kalau perlu buat yang baru..(gelihati) jadi tanpa mengambil masa yang panjang, saya mula menulis-nulis pengalaman-pengalaman untuk dikongsi bersama-sama..

 
Hampir separuh tahun berada disini, tapi rasanya ini kali kedua saya bercerita tentang Syria. Seingat saya artikal dulu berkenaan 1st impression saya terhadap Syria. Nampak agak sedikit bias dan negative. Tetapi alhamdulillah.. itulah kata orang, don’t judge a book by it’s cover. Semakin lama berada disini, barulah saya mula menyedari betapa indahnya Syria. Bukan kerana negaranya tapi kerana akhlak masyarakat Syria..Masya Allah..azhim! Saya terpegun dan terkadang terkesima dengan layanan baik mereka terutamanya terhadap ajanib. Inilah yang saya sentiasa pasakkan di hati. Jiwa-jiwa yang lembut dan berkasih sayang kerana agama ini patut saya bawa dan terapkan di Malaysia.. Percaya atau tidak, saya dihadiahkan 16000ls Syria hanya dalam tempoh 4 bulan lebih !

Saya hanya mahu bercerita tentang tempat-tempat yang saya sendiri dah ziarahi. Sepanjang ziarah ini, hati saya bercampur baur . Rasa teruja, takjub dan sayu dengan ibrah daripada sejarah-sejarah dan kehebatan disebalik monumen-monumen yang masih wujud. Terutamanya bila memikirkan usaha dan perjuangan para mujahid silam berjuang dan menegakkan agama Islam.. Disini terlalu banyak maqam para sahabat al-jalil dan para nabi. Masya Allah, kalau dulu saya hanya membaca kisah-kisah mereka, tapi kali ini Allah gerakkan kaki saya, dan memberi saya sedikit ruang dan kelebihan untuk menyaksikan sendiri bukti-bukti ini walaupun hanya sekadar maqam atau monumen..
Bagi pengkaji sejarah pastinya akan mengambil tahu sedikit sebanyak tentang pemerintahan yang pernah bertapak di Syria. Negara Syria pernah dinaungi oleh tiga kuasa besar dunia iaitu Rome, Portugal, Islam. Antara panglima yang masyhur dalam sejarah pembukaan dan pembebasan Syria ialah Khalid al-Walid. Beliau berjaya menamatkan penguasaan barat selama seribu tahun ke atas Syria pada 636M dan Sultan Salahuddin al-Ayyubi yang telah menawan beberapa buah kubu semasa penaklukan kota Syam daripada Rome. Terlalu banyak peristiwa besar yang berlaku di Syria ini dan insya Allah saya akan cuba berkongsi setakat yang mampu melalui beberapa siri yang akan di publishkan nanti.. Salam Juang dari bumi barakah Syam :-).

My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ

Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan