I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”


 
              (Syeikh Ramadhan al-Buthi)

Alhamdulillah, siap juga akhirnya task yang di berikan pensyarah. Setelah saya berpenat lelah dalam 2,3 minggu ni. Terasa sangat penat bilamana saya wajib berulang alik dari Bangi ke Kelantan. Antara tanggungjawab dan impian? Saya mahu menggapai kedua-duanya..Menjaga ibu yang sakit dan bergilir-gilir dengan adik beradik yang lain serta menyambung pengajian ke peringkat sarjana.. Saya tekad, kedua-duanya saya wajib dahulu dan utamakan! 


Sambil-sambil rileks selepas seharian menyiapkan proposal, saya mula terimbau-imbau kenangan di Syria. Maklumla, sangat ramai yang bertanyakan saya tentang Syria. Baguslah.. Mengimbau saat pertama kali saya menjejakkan kaki dibumi barakah ini.. saya seakan-akan mahu menitiskan airmata. Ya..Impian mahu kesini telah saya tanam seawal darjah tiga lagi. Tapi, lantaran beberapa sebab yang perlu.. Maka impian itu terpaksa saya tangguh dan simpan jauh disudut hati. Tapi tuhan maha hebat, maha tahu apa yang saya inginkan..dengan kekuasaanya, akhirnya tanggal Mei 2009, saya berjaya menjejakkan kaki ke Syria bersama 7 orang sahabat yang lain..Allahuakbar!My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ

Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan