I am Traveller, Seeking The Truth

“Rasulullah SAW bersabda : “Allah ‘Azza Wajalla berfirman (hadits qudsi): “Kasih sayangKu mengalahkan kemurkaanKu.”Buku ini ditulis untuk menyingkap beberapa permasalahan penting di dalam ilmu takhrij. Bab pertama adalah membincangkan tentang peranan ilmu takhrij dalam menentukan keabsahan sesuatu maklumat sama ada menepati piawaian ilmiah atau sebaliknya dalam segala bidang ilmu, manakala bab kedua pula mengemukakan cara untuk memperolehi maklumat Ilmu hadith  melalui kaedah  Takhrij al-Hadith yang merupakan salah satu cabang ilmu hadith yang berbentuk amali atau praktikal bagi ilmu hadith dan mustalahnya. Ia berkait rapat dengan kajian sanad dan matan hadith. Melalui ilmu ini seseorang akan didedahkan dengan pelbagai karya dan sumber utama dalam pengajian hadith.

(Mendengar Perkongsian Ilmu dari abg senior)

Alhamdulillah diatas nikmat iman dan Islam.. mengecapi nikmat kehidupan yang masih berbaki.. Tinggal beberapa hari je lagi, umur blog saya "dicipta" ini genap 1 tahun . Semua bermula dengan impian dan angan-angan yang tinggi untuk menjadikan blog saya sebagai platform untuk menyebarluaskan hadith dan apa-apa yang berkaitan dengan bidang ini. Paling tidak kalau saya tidak mampu untuk menaip setiap hari, tapi saya akan cuba untuk menulis setiap 1 bulan :-) tak mampu digambarkan betapa saya terlalu mencintai bidang hadith..

Asalnya, saya mengambil modul tafsir utk pengajian peringkat Ijazah kerana kata senior dan sahabat-sahabat saya, modul hadith sangat payah dan susah nak skor.. Dan sekiranya saya mengambil modul hadith, maka bersedialah untuk saya menempa result yang rendah! Tapi saya tak gentar, kerana matlamat saya bukannya result semata-mata tapi kerana saya mahu menuntut ilmu dan menampal kejahilan dan kelemahan saya. Saya Bersedia! Jadi, dalam tempoh 2 hari baki Minggu Gugur tambah subjek, saya tekad dan menukarkan kos saya kepada hadith..

My Profile

Kelantan, Malaysia
Maahad Rahmaniah,Kelantan (1997-2002) Darul Quran,JAKIM (2003-2006) SarjanaMuda UK Malaysia (2006-2009) Ijazah BA & AQ, Syria (Mei-Nov09) Sarjana UK Malaysia (Dec2009-Dec2010) PHD UMalaya / Jordan (2012-2014)

PERHATIAN

Salam..

sape ye pandai buat read more -:), tolong ajar ye..

erm, blog ana ni kalau nak tgok artikel penuh kena klik pada tajuk..

About this blog


1) Pemikiran dan Metodologi Dr Nuruddin Itr dalam penulisan kitab Manhaj al-Naqd (PHD)


2) Sejauhmana Keprihatinan Syeikh al-Albani terhadap Syawahid Imam al-Tirmizi. Kajian Terhadap Metodologi Antara Keduanya (MA)


3) Hukmul Ahadith allati Sakata a'nhu Abi Daud : Wahukmuhu lil Syeikh Albani (BA)


- Cadangan Proposal :

Penggunaan Kalimah Allah dikalangan Non Muslim menurut perspektif Al-Quran dan Al-Sunnah

Kalau sahabat-sahabat ada bahan, bagila kat ana ye. TQ

Biicara Ukhuwwah

Sahabat Seperjuangan